Vandaag is de ‘Michelingids België en Luxemburg 2014’ voorgesteld. De trend van de voorbije jaren wordt doorgetrokken: de sterren zijn niet meer exclusief voor de traditionele restaurants met gesteven servetten, maar ook voor nieuwe en vernieuwende zaken. Het volgende onthouden we van de lichting 2014.
Véél sterren
Er waren nooit meer sterrenrestaurants in België en Luxemburg dan nu: in de nieuwe gids staan er 132, dat zijn er 14 meer dan in de vorige. En er sneuvelde nog een record: liefst negentien nieuwe restaurants waren meteen goed voor een ster. De verjonging die de Michelingids de voorbije jaren heeft ingezet, wordt zo fors doorgezet.
Achttien Belgische restaurants kregen een eerste ster, negen restaurants leverden hun enige ster in. Twee restaurants scharen zich bij het clubje van tweesterrenrestaurants: Bon-Bon in Brussel en Bartholomeus in Knokke-Heist.
Eindelijk Gent
Op culinair gebied hinkte Gent lange tijd, toch volgens Michelin, achterop. Maar de Oost-Vlaamse hoofdstad heeft de inhaalbeweging ingezet. Tot gisteren had ze slechts één sterrenrestaurant, Jan Van den Bon (*), nu heeft ze er drie: ook Vrijmoed en Horseele kregen een ster toebedeeld.
Voor Danny Horseele is het geen uitzonderlijk nieuws: hij was jarenlang een tweesterrenchef, maar verplaatste dit jaar zijn keuken van Dudzele naar de gloednieuwe Ghelamco Arena van AA Gent. Een verhuizing betekent ook een herziening door Michelin en dat mondde nu uit in ‘slechts’ één ster voor Horseele.
Michaël Vrijmoed wist ook al wat het is om op sterrenniveau te koken: hij is de voormalige souschef van Peter Goossens (Hof van Cleve***). Vrijmoed opende pas in maart dit jaar zijn restaurant in de Vlaanderenstraat en maakt meteen indruk.
BV-koks
Wellicht (en hopelijk) hebben de fijnproevers van Michelin zich niet laten leiden door ‘Gezien op tv’, maar het valt op: dit jaar zijn er twee BV-koks die elk een ster krijgen. De bekendste is Claudio Dell’Anno, die we nog kennen als de ietwat opvliegende winnaar van het VTM-programma Mijn restaurant in 2009. De zaak die hij in het programma uitbaatte, Dell’Anno in Kortrijk, ging failliet, maar met Ciccio in thuisstad Knokke kan hij nu wel doorbreken.
De andere bekende kop is Giovani Oosters, die we kennen als de ietwat opvliegende deelnemer aan Expeditie Robinson in 2003, en die het tot tv-kok schopte in 1000 zonnen en garnalen (Eén) en Groenten van Gio (Vitaya). Hij pakt nu zijn eerste ster met Vous lé Vous in Wimmertingen. Terwijl Dell’Anno nog gewoon tips kreeg van Peter Goossens in Mijn restaurant, werd Oosters daadwerkelijk opgeleid in de keuken van ’s lands bekendste chef.
In het spoor van Gault&Millau
De andere veelbesproken culinaire gids, Gault&Millau, maakte vorige week zijn quoteringen bekend. Arabelle Meirlaen werd daarbij uitgeroepen tot Chef van het Jaar en ook Michelin erkent nu haar talent, door haar restaurant in Machin, Luik, een eerste ster te geven.
Toch zijn er nog duidelijke verschillen tussen de twee gidsen. Zo scoort de Karmeliet in Gault&Millau ‘maar’ 18 op 20, waardoor het zes restaurants moet laten voorgaan. In Michelin staat het Brugse restaurant van Geert Van Hecke al 17 jaar in het selecte kransje van driesterrenrestaurants. Ook driesterrenrestaurant Hertog Jan moet in Gault&Millau met 18,5 op 20 onderdoen voor Comme Chez Soi (19/20), Sea Grill (19/20) en Bon-Bon (19/20). Maar over één ding zijn beide gidsen het al lang eens: niemand (in België) staat boven het driesterrenrestaurant Hof van Cleve (19,5/20).
De drie- en twee sterrenrestaurants van België, met in het vet de nieuwkomers:
***
De Karmeliet (Brugge)
Hertog Jan (Brugge)
Hof van Cleve (Kruishoutem)
**
Aan Tafel bij Luc Bellings (Hasselt)
Bartholomeus (Knokke-Heist)
Bon-Bon (Brussel)
Château du Mylord (Elzele)
Comme Chez Soi (Brussel)
De Jonkman (Sint-Kruis)
Hostellerie Le Fox (De Panne)
Hostellerie St-Nicolas (Ieper)
L’Air du Temps (Eghezée)
L’Eau Vive (Profondeville)
La Durée (Izegem)
Le Chalet de la Fôret (Ukkel)
Nuance (Duffel)
Pastorale (Reet)
Sea Grill (Brussel)
Slagmolen (Opglabbeek)